Valmistujaislahjaksi toivotaan rahaa – tai elämyksiä

Kesän kynnyksellä kymmenet tuhannet suomalaiset valmistuvat ammattiin tai ylioppilaiksi antaen sukulaisille ja tuttaville ilon, ylpeyden ja juhlan aihetta… sekä päänvaivaa: mitä ihmettä keksisi valmistujaislahjaksi?

Valmistujaislahjaksi elämys

Trendi on kyllä jo pitkään ollut näkyvillä: vuosi vuodelta yhä useampi valmistuva toivoo rehellisesti lahjaksi rahaa. Vaikka aihe ei ole tuore, tämä toive herättää monessa ristiriitaisia tunteita valmistujaisjuhliin lähtiessä. Tunnustan – myös itselläni.

Ymmärrän toki toiveen ja se on aika varma osuma. Raha on monelle valmistuvalle asia, jota aidosti tarvitaan. Sitä se oli aikoinaan itsellenikin. Silti koen pelkän rahan antamisen kovin tylsänä.

Syy on sama kun monella muullakin: haluaisin antaa lahjaksi jotain henkilökohtaisempaa, ja näen mielelläni vaivaa keksimisen ja löytämisen eteen. Haluaisin ilahduttaa ja jättää muistijäljen, ja tuoda konkretiaa lahjaan. Haluaisin, että voisin lahjan saajan kanssa muistella myöhemmin jotain konkreettista juttua tai hetkeä, joka mielessämme nivoutuu tuohon päivään.

Rahan sijasta tavaraa? 🤔

Tavara on se perinteisin vaihtoehto pelkälle rahalle. Kyselyjen mukaan suosituimmat tavaralahjat ovat tavaroita, joihin harvalla vastavalmistuneella on varaa, esim. keittiövälineitä tai astiastoja. Nämä ovat klassikkoja, mutta edelleen osuvia. Varsinkin, jos valmistuva on kertonut mitä tarvitsee, näihin on helppo tarttua ja lahjan antamiseen tulee heti konkretiaa. Itsekseni en kuitenkaan uskalla mitään valita: moni on tarkka kotinsa tavaroista ja on tyhmää antaa lahjaksi jotain, joka ei ole sitten mieluinen.

Vai tavaran sijasta elämyksiä? 🤩

Yleensä annan mieluiten valmistujaislahjaksi elämyksiä ja poikkeuksia arkeen. Aineettomien lahjojen suosio on selkeästi noussut vuosi vuodelta. Itse olen käynyt valmistuvien nuorten kanssa syömässä, matkustanut ja yöpynyt hotellissa. Asioita, joita nuori ei itse pystyisi itselleen kustantamaan, mutta jotka luovat spesiaaleja hetkiä ja hienoja muistoja.

City in a Box -vihkojen erilainen ja inspiroiva elämystarjonta on innostanut ja ilahduttanut niin lahjan antajia kuin niiden saajiakin. Eniten kiitosta kerännyt ominaisuus on se, että lahjan saaja saa itse valita mieluisimman elämyksen. Erityisesti jos et tunne valmistujaislahjan saajaa syvällisesti, on molemmille osapuolille helpottavaa, että lahjassa on joustoa saajan toiveiden mukaan.

Paljon onnea kaikille valmistuville – ja tsemppiä seuraavaan elämänvaiheeseen!

Shopping Cart
fiFI
Scroll to Top