Vastuullisuus ja Black Friday – miten kuluttamiseen voisi suhtautua?

Black Friday -tarjouksiin tarttuu 44 % suomalaisista

Suomeen rantautunut Black Friday on jälleen vauhdissa. Päivä (joka nykyään on oikeastaan viikko) on monelle meistä ristiriitainen. Toisaalta sitä odotetaan: jopa 44 % suomalaisista suunnitteli tekevänsä ostoksia mustan perjantain kulutusjuhlassa 2020. Toisaalta, jokainen meistä on varmasti tietoinen siitä että länsimaiset kulutustottumukset ovat kestämättömällä pohjalla.

Vastuullisuus ja Black Friday

Myös itselläni on hankinta mielessä: kahden lapsen arjessa olen alkanut näkemään mehukkaita päiväunia – kyllä vain – kuivauskaapista.

Henkinen päätös on tehty jo kesällä, mutta jäimme odottamaan hyvää hetkeä. Nyt on kurakausi, Black Friday ja ostohousut ovat jalassa. Olen pohtinut pitäisikö tästä ostamisen riemusta olla huono omatunto? Hieman nimittäin on, sillä pää märkänähän tässä tanssitaan lauman mukana kulutusjuhlan ytimessä. Toisaalta, tarkoitus on ostaa vähäpäästöinen ja pitkäikäinen kodinkone pitkän harkinnan jälkeen. Ei se nyt varmaan pahinta syntiä ole?

Miten tästä selviää ilman tunnontuskia?

Haluaisin ajatella, että vastuullinen kuluttaja voi olla vaikka tekisikin hankintoja. Ettei syyllisyydessä tarvitsisi kärvistellä joka kerran kun on tarve – tai joskus jopa ihan vain halu – ostaa jotain.

En nimittäin usko että tavaroiden ostamista on mahdollista tai tarkoituskaan lopettaa kokonaan. Sen sijaan meidän pitäisi aggressiivisesti pyrkiä valveutuneisuuteen ja uudenlaiseen tapaan kuluttaa.

Hankinnoilla tulisi panostaa johonkin itselle tärkeään. Siihen tulisi suhtautua panostuksen, ei kuluttamisen mentaliteetilla.

Vastuullisuudesta tinkii silloin, kun polkee hintoja, kuormittaa ympäristöä ja käyttää vain hetken ennen kun heittää pois vaan hankkiakseen lisää jotain muuta. Tämähän on se toimintatapa, josta meillä on edessä rankka poisoppiminen yhteiskuntana.

Onneksi vastuullisemmat kulutustottumukset alkavat olemaan yhtä enemmän arkipäivää: valitaan eettisesti, suositaan pienyrittäjiä, panostetaan laatuun, selvitetään ja kompensoidaan hiilijalanjälki, pidetään hyvänä, korjataan ja kierrätetään.

Pyrin mieluummin näihin, kun siihen, että ostamiseen pitäisi aina liittyä tunnontuskia.

Osta palveluita, älä materiaa

Jos varman päälle haluaa pelata, yksi selkeä tapa kuluttaa vastuullisesti on käyttää palveluita. Jos pystyy käyttämään paikallisia ja pienyrittäjien palveluita, aina parempi. Kun tälläisen valinnan tekee, niin tarjoushaukkailla voi hyvällä omallatunnolla: panostus menee hyvän mielen asioihin.

City in a Boxin Black Friday -tarjous on voimassa sunnuntaihin 28.11. klo 23.59 asti. Koodilla BF2021 saat verkkokaupastamme -10% alennuksen yli 100 € ostoksista. Tästä joululahja, joka on laadukas, aineeton, ekologinen, paikallinen ja pienyrittäjiä tukeva – siis kaikin puolin hyvän mielen Black Friday -hankinta!

Shopping Cart
fiFI
Scroll to Top