Viisi tapaa antaa eettinen joululahja

Joulu on jakamisen iloa – vai kulutusjuhlaa? Uskomme, että lahjojen antamisen ja saamisen riemu on pelkästään positiivinen asia – kunhan sen tekee ympäristöä ja eettisiä arvoja kunnioittaen.

Tässä viisi tapaa tehdä parempia valintoja joululahjojen osalta.

City in a Box - eettinen joululahja

1. Panosta

Kaikkein turhinta on ostaa tavaraa, jota ei kaivata. Jos kaikille lähipiirissä on tapana ostaa jotain, niin yhteen lahjaan ei voi realistisesti panostaa kunnolla. Siitä seuraa ns. krääsää. Lahjoihin tulee panostaa. Helpoin tapa toteuttaa tämä on hankkia yhteislahjoja. Toinen vaihtoehto on ns. Secret Santa, eli porukassa jakaudutaan niin että jokainen ostaa vain yhdelle osoitetulle henkilölle lahjan. Siihen voi siten satsata rahallisestikin enemmän.

2. Valitse elämys

Antaa jokaisen valita itse vaatteensa, elektroniikkansa ja korunsa, niin se on varmasti oman maun mukainen. Jos et ole varma, mitä lahjan saaja itse valitsisi, kannattaa mieluummin antaa elämys. Elämys voi olla itse keksitty ja vaikkapa kirjailtuna itse tehtyyn korttiin – tai valmiiksi paketoitu palvelutuote. City in a Box -lahjavihkoissa kaikki lahjat ovat aineettomia: elämykset, kokemukset ja aika läheisten kanssa ei ole koskaan krääsää.

3. Kierrätä

Tori.fi tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista on ostanut kierrätettyä tavaraa lahjaksi. Kiertotalouteen osallistuminen ja second hand -tuotteet ovat jatkuvasti suuremman yleisön valinta, ja hyväksyvä kulttuuri on juurtunut myös lahjoihin. Nuhjuisuus ja kulahtaminen eivät liity tähän mitenkään – laadukasta tavaraa ovat verkkokirpputorit pullollaan.

4. Satsaa laatuun

Vanha kansa osasi arvostaa pitkää ikää, ja meidän olisi syytä palata kulutusjuhlista tämän arvon äärelle. Kun ostat halpaa ja hetken trendin mukaan, tavara ei kestä käyttöä. Kannattaako sitä siis oikeasti ostaa, jos sen sitten kohta jo heittää pois? Säästääkö siinä aidosti, vai pyöritätkö pidemmän päälle vaan kuluttamisen oravanpyörää?

5. Somista luovasti

Jos sinulla vain on kekseliäisyyttä ja halua panostaa, tee eettinen paketti. Älä käytä teippiä, vaan naruja. Älä käytä lahjapaperia, vaan vanhoja karttoja ja sanomalehtiä. Äläkä osta rusetteja ja muita tilpehöörejä, vaan poimi luonnosta kauneimmat koristeet. Lisää vinkkejä ekologiseen paketointiin >>

Onneksi lahjojen eettisyyteen on herätty ja krääsän ostamista ei enää arvosteta. Ensimmäisiä eettisiä trendejä lahjojen antamisessa ovat olleet hyväntekeväisyyslahjoitukset. Joululahja antaa parhaimmillaan hyvän mielen myös siksi, että se ei vain tuota iloa vaan myös tekee hyvää. Ja sehän kuuluu jouluun paremmin kuin mikään muu.

Shopping Cart
fiFI